Perfect schaduw- en siergazon voor gebruik in schaduwrijke gebieden.
Meest verkocht! Premium speelgazon ideaal voor veelvuldige betreding.
Voor de aanleg van voetbalvelden en andere grote projecten.

Tref de juiste voorbereiding

Voor het beste resultaat het is noodzakelijk om een goede voorbereiding te treffen alvorens u de graszoden gaat leggen.

Aanleg van graszoden

Nadat de graszoden bij u geleverd zijn, kunt u direct starten met de aanleg hiervan. Het is zelfs sterk aan te raden, om de graszoden zo snel mogelijk te verwerken. Dit gaat onder meer broei tegen! Zorg dat de benodigde voorbereidingen getroffen zijn, wanneer u met graszoden leggen aan de slag gaat. Op deze pagina leest u meer over de wijze waarop de graszoden kunnen worden aangelegd en de voorbereidingen die u hierbij dient te treffen.

Graszoden bestellen

Voorbereidingen voor leggen graszoden

Om storende, verdichtende lagen te verwijderen, spit of freest u de grond 15 tot 30 cm diep om. Eventuele oude graszoden dient u te verwijderen of onder te spitten. Laat de grond vervolgens bezakken. Het bezakken van de grond betekent dat u dit aan moet stampen of aan moet drukken. Gebruik hiervoor uw voeten of bijvoorbeeld een houten plank. Dit gedeelte is belangrijk, omdat de kans anders bestaat dat er later spoorvormingen zichtbaar worden in uw grasmat.

Een volgende stap in de aanleg van graszoden is het egaliseren van de ondergrond. Dit kunt u met een hark doen. Het is een nauwkeurig werkje, wat goed uitgevoerd moet worden. Hoe vlakker de ondergrond is, hoe mooier de grasmat er later bij ligt.

Gebruik van een bodemactivator

Voorafgaand aan het leggen van de graszoden kunt u een bodemactivator door de bovenlaag heen werken. Dit zorgt ervoor dat de graszoden sneller aanslaan, het stimuleert de ontwikkeling van de haarwortels en verhoogt de weerstand van het gras. Er mogen beslist géén snelwerkende meststoffen in de toplaag toegepast worden! Dit kan leiden tot verbranding van de haarwortels.

Grond bevochtigen bij droogte

Mocht de ondergrond erg droog zijn, bijvoorbeeld na een aantal opeenvolgende warme zomerdagen, dan is het raadzaam om de ondergrond voor het leggen van de graszoden nat te maken. Ook doet u er verstandig aan om de bovenlaag licht los te harken. Houd er rekening mee, dat de grond niet zo nat mag zijn dat er spoorvorming ontstaat als u er overheen loopt.

Rol de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit

Om na het graszoden leggen kleine oneffenheden weg te kunnen werken, kunt u de zoden na het leggen met een wals licht aanrollen.

Het leggen van de graszoden

Begin bij het leggen van graszoden zo ver mogelijk achterin de tuin, zodat er niet constant over het gelegde gras heen gelopen hoeft te worden. Rol de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit, zodat er geen naden ontstaan. Om de graszoden goed recht te kunnen leggen, start u met het leggen van graszoden langs de bestrating. Heeft u geen bestrating? In dat geval kan een touwtje spannen uitkomst bieden. 

Moet u de graszoden vooraf op maat snijden? Maak hiervoor gebruikt van een kantensteker of een groot broodmes. Ideaal om de graszoden op lengte of rondingen te snijden. 

Om na het graszoden leggen kleine oneffenheden weg te kunnen werken, kunt u de zoden na het leggen met een wals licht aanrollen. Heeft u geen wals? In dat geval kunt u heel voorzichtig, stapsgewijs over het gras lopen zodat het gras overal contact maakt met de ondergrond.

Verzorging na graszoden leggen

Als het eerste gedeelte van de graszoden in de tuin ligt, dient u direct te beginnen met het besproeien hiervan. Dit geldt voornamelijk voor de dagen waarop het droog en warm is. U kunt op elk moment van de dag beginnen met sproeien, ook in de felle zon. Als u genoeg water gebruikt, kunnen de graszoden niet verbranden. Geeft net zolang water, totdat het water door de zoden is doorgedrongen. Dit kunt u controleren door een klein hoekje van de zoden op te tillen. 

De verzorging gedurende de eerste weken na het leggen

Afhankelijk van de groei van de graszoden, kunt u na ongeveer zeven dagen beginnen met maaien. Maai uw gazon niet te kort, maar houd een maaihoogte van vier à vijf cm aan. Controleer voorafgaand aan het maaien of de maaimachine goed staat afgesteld en het mes nog scherp is. Heeft u het idee dat de graszoden nog niet aan de ondergrond gehecht zijn? Dit is heel gebruikelijk! U kunt ook de graszoden die nog wat losser liggen voorzichtig maaien. Beperk de betreding van deze graszoden tot een minimum, zodat ze de tijd hebben om goed aan te hechten. 

Tip: na een periode van drie à vier weken kunt u beginnen met het bemesten van de graszoden.

Veelgestelde vragen over de aanleg van graszoden

Regelmatig worden ons vragen gesteld over het aanleggen van graszoden. Welke voorbereidingen moeten getroffen worden? Wat is het meest geschikte seizoen voor graszoden aanleggen? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen alvast voor u uitgewerkt. Onderstaand vindt u er een overzicht van.

Graszoden bestellen

Veelgestelde vragen over aanleg

Boerenbond
groenrijk
groenspecialistr
intratuin
lifeandgarden
ranzijn
tuinland
welkoop

Contact informatie

Voorwaarden

Sitemap

copyright @ Queens Grass 2024
Gerealiseerd door SiteOnline